Blogg

Vxl väder - grönt - min sjukdomshistoria ....

2021-08-15 18:04

Betydligt svalarare under dom sista veckorna, skönt, det var väldigt jobbigt med denna väldiga värme o en strålande sol från morgon till kväll, skulle verkligen önska det fanns någon skugga här, men icke. Nu har det även varit några korta regnskurar och åskan har mullrat under några dagar. Tomatplantorna jag fick av Lena har vuxit sig rejält stora, har plockat några, men det finns massor men dom är ännu gröna. Gurkplantan jag köpte gav 1 gurka som var god, hade säkert blivit några till men missade en vattning då det var som varmast och dom två små som kommit torkade bort. Även alla blomplantorna jag fick av Lena har blivit stora o fina och blommat så rikligt. Gjord iordning balkonglådorna med petunior o krasse som fick hänga utanför köksfönstren, men det var inte lång tid, dom tyckte det blev allt för varmt med en strålande sol hela dagarna, tom pelargonerna som normalt gillar sol gav nästan upp med slokande blad .... Ändå står många av dom i fönstren med persienner nerdragna vilket inte heller är/ser så kul ut.   Ja, denna sommar kan nog ingen klaga på som vill ha sol/värme. Har tidigare inte haft problem med värme, men i och med sjukdomen klarar jag inte det längre ... Apropå den så skrev jag in till en veckotidning för att få lite mer svar på den ..... och till min glädje kom det svar efter några veckor, fick veta mer än vad läkaren har berättat.
Jag blev väl inte drabbad av alla dessa biverklningar, men tillräckligt många för att verkligen bli sjuk - det jobbiga var all tid innan läkarna visste vad man hade blivit drabbad av, idag så mkt bättre men absolut inte som innan sjukdomen slog till, att jag sedan aldrig blir ok efter fallet i mars-19 gör ibland livet verkligen jobbigt!!
Som det är idag är tiden att "springa vänstervarv" nog helt slut   och det känns verkligen deppigt, visst ska det väl någon gång ta slut, MEN inte på det här viset .....

taube1taube2

"Det är en mkt ovanligt sjukdom, det kan ta sin tid innan läkarna kommer fram till vad det är, (och det stämmer in på mig) Takayasos sjukdom (finns inget svenskt namn) en japansk ögonläkare Mikito Takayaso var den förste att beskriva den. Det är vad vi kallar en vaskulit, en inflammation i blodkärlens väggar, i det här fallet stora kroppspulsådern, dess grenar och även lungpulsådrorna. Ca tre per en miljon drabbas, betydligt vanligare hos kvinnor än män. De bakomliggande orsakerna är ofullständigt kända, kan ha ärftliga faktorer .... Symtomen är inledningsvis lite mer ospecifika med med allmän sjukdomskänsla, feber, ledvärk, viktnedgång, nattliga svettningar, och svimtendens. Med ökande inflammation i de stora pulsådrorna tillkommer symtom beroende på att blodkärlsväggarna blir alltmer förtjockade och förträngda så att blodflödet i pulsådrorna blir sämre; frånvaro av puls, smärtor i armarna som tecken på syrebrist, yrsel, synstörningar och ömhet över de stor halspulsådrorna. Så småningom tillkommer också tecken på försämrad njurfunktion med bland annat förhöjt blodtryck och även neurologiska symtom som tecken på på nedsatt blodflöde i hjärnan. Det görs MRT och ultraljud där man kartlägger blodkärlens struktur och flöden. Med en speciell undersökning, FDG PET, kan man kartlägga graden av inflammation. Botande behandling saknas. Kortison givet i hög dos, som hos mig 60 g, har oftast bra effekt på symtomen. Dosen kan reduceras när symtomen klingar av. När kortisonet inte längre fungerar tillfredsställande kan man ge vissa typer av cellgifter, cytostatika eller immunsupprimerande läkemedel som dämpar immunförsvaret och den inflammatoriska processen. Ibland kan man även behöva göra kirurgiska ingrepp på blodkärlen för att säkerställa flödet. Patienter med den här sjukdomen är specialistfall och ska alltid skötad multidisiplinärt. Det sistnämnda innebär att olika typer av specialister är engagerade i behandlingen. Med rätt behandling kan man hålla sjukdomen under bra kontroll hos dom flesta."

TACK, om du orkade läsa allt! 


1 kommentarer

Namn: Birgitta G
Tidpunkt: 2021-09-23 14:54
Hej igen Ewa!
Skickar en cyberkram i stället för en på naturlig väg, hade helst gett en så´n då det är lite "lååångt mellan gårdarna" vi bor.


 
 
:) ;) :D :( :O :P :| :S     

 

Statistik

Besökare idag: 2263
Denna månad: 60604
Totalt: 19994697

Zantos BIM-valp

Bloggkalender

«december 2021»
tiontofr
0102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Senaste inlägg
fortsättning ....
Kanelbullens dag !!
En epok fattigare ....
Vatten, vatten ....
Vxl väder - grönt - min sjukdomshistoria ....
Trevligt besök ....
Stockrosor ... m.m.
Från små plantor till ......
Vallmo ....
Pelargoner 2021

Senast kommenterade
Vxl väder - grönt - min sjukdomshistoria ....
Valptitt ....
Godis ....
Stella ....
Bara njuta ....
Ännu mer .... del 3
Från vg till BIG-3 ......
Speciellt datum ......
April, april ....
En lyckad dag .....

Arkiv
2021
 •    Oktober
 •    Augusti
 •    Juli
 •    Juni
 •    Maj
 •    April
 •    Mars
 •    Januari
 • 2020
  2019
  2018
  2017
  2016
  2015
  2014
  2013
  2012
  2011

  Choose language

  Almanacka

   december 2021 
  1ons
  Oskar, Ossian
  2tor
  Beata, Beatrice
  3fre
  Lydia
  4lör
  Barbara, Barbro
  5sön
  2:a söndagen i advent
  Sven
  6mån
  Nikolaus, Niklas
  7tis
  Angela, Angelika
  8ons
  Virginia
  9tor
  Anna
  10fre
   Nobeldagen
  Malin, Malena
  11lör
  Daniel, Daniela
  12sön
  3:e söndagen i advent
  Alexander, Alexis
  13mån
  Luciadagen
  Lucia
  14tis
  Sten, Sixten
  15ons
  Gottfrid
  16tor
  Assar
  17fre
  Stig
  18lör
  Abraham
  19sön
  4:e söndagen i advent
  Isak
  20mån
  Israel, Moses
  21tis
  Tomas
  22ons
  Natanael, Jonatan
  23tor
   Drottningens födelsedag
  Adam
  24fre
  Julafton
  Eva
  25lör
   Juldagen
  26sön
  Annandag jul
  Stefan, Staffan
  27mån
  Johannes, Johan
  28tis
  Värnlösa barns dag
  Benjamin
  29ons
  Natalia, Natalie
  30tor
  Abel, Set
  31fre
  Nyårsafton
  Sylvester