Blogg

Vxl väder - grönt - min sjukdomshistoria ....

2021-08-15 18:04

Betydligt svalarare under dom sista veckorna, skönt, det var väldigt jobbigt med denna väldiga värme o en strålande sol från morgon till kväll, skulle verkligen önska det fanns någon skugga här, men icke. Nu har det även varit några korta regnskurar och åskan har mullrat under några dagar. Tomatplantorna jag fick av Lena har vuxit sig rejält stora, har plockat några, men det finns massor men dom är ännu gröna. Gurkplantan jag köpte gav 1 gurka som var god, hade säkert blivit några till men missade en vattning då det var som varmast och dom två små som kommit torkade bort. Även alla blomplantorna jag fick av Lena har blivit stora o fina och blommat så rikligt. Gjord iordning balkonglådorna med petunior o krasse som fick hänga utanför köksfönstren, men det var inte lång tid, dom tyckte det blev allt för varmt med en strålande sol hela dagarna, tom pelargonerna som normalt gillar sol gav nästan upp med slokande blad .... Ändå står många av dom i fönstren med persienner nerdragna vilket inte heller är/ser så kul ut.   Ja, denna sommar kan nog ingen klaga på som vill ha sol/värme. Har tidigare inte haft problem med värme, men i och med sjukdomen klarar jag inte det längre ... Apropå den så skrev jag in till en veckotidning för att få lite mer svar på den ..... och till min glädje kom det svar efter några veckor, fick veta mer än vad läkaren har berättat.
Jag blev väl inte drabbad av alla dessa biverklningar, men tillräckligt många för att verkligen bli sjuk - det jobbiga var all tid innan läkarna visste vad man hade blivit drabbad av, idag så mkt bättre men absolut inte som innan sjukdomen slog till, att jag sedan aldrig blir ok efter fallet i mars-19 gör ibland livet verkligen jobbigt!!
Som det är idag är tiden att "springa vänstervarv" nog helt slut   och det känns verkligen deppigt, visst ska det väl någon gång ta slut, MEN inte på det här viset .....

taube1taube2

"Det är en mkt ovanligt sjukdom, det kan ta sin tid innan läkarna kommer fram till vad det är, (och det stämmer in på mig) Takayasos sjukdom (finns inget svenskt namn) en japansk ögonläkare Mikito Takayaso var den förste att beskriva den. Det är vad vi kallar en vaskulit, en inflammation i blodkärlens väggar, i det här fallet stora kroppspulsådern, dess grenar och även lungpulsådrorna. Ca tre per en miljon drabbas, betydligt vanligare hos kvinnor än män. De bakomliggande orsakerna är ofullständigt kända, kan ha ärftliga faktorer .... Symtomen är inledningsvis lite mer ospecifika med med allmän sjukdomskänsla, feber, ledvärk, viktnedgång, nattliga svettningar, och svimtendens. Med ökande inflammation i de stora pulsådrorna tillkommer symtom beroende på att blodkärlsväggarna blir alltmer förtjockade och förträngda så att blodflödet i pulsådrorna blir sämre; frånvaro av puls, smärtor i armarna som tecken på syrebrist, yrsel, synstörningar och ömhet över de stor halspulsådrorna. Så småningom tillkommer också tecken på försämrad njurfunktion med bland annat förhöjt blodtryck och även neurologiska symtom som tecken på på nedsatt blodflöde i hjärnan. Det görs MRT och ultraljud där man kartlägger blodkärlens struktur och flöden. Med en speciell undersökning, FDG PET, kan man kartlägga graden av inflammation. Botande behandling saknas. Kortison givet i hög dos, som hos mig 60 g, har oftast bra effekt på symtomen. Dosen kan reduceras när symtomen klingar av. När kortisonet inte längre fungerar tillfredsställande kan man ge vissa typer av cellgifter, cytostatika eller immunsupprimerande läkemedel som dämpar immunförsvaret och den inflammatoriska processen. Ibland kan man även behöva göra kirurgiska ingrepp på blodkärlen för att säkerställa flödet. Patienter med den här sjukdomen är specialistfall och ska alltid skötad multidisiplinärt. Det sistnämnda innebär att olika typer av specialister är engagerade i behandlingen. Med rätt behandling kan man hålla sjukdomen under bra kontroll hos dom flesta."

TACK, om du orkade läsa allt! 


 
 
:) ;) :D :( :O :P :| :S     

 

Statistik

Besökare idag: 8978
Denna månad: 202863
Totalt: 19010061

Zantos BIM-valp

Bloggkalender

«september 2021»
tiontofr
0102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
27282930

Senaste inlägg
fortsättning ....
En epok fattigare ....
Vatten, vatten ....
Vxl väder - grönt - min sjukdomshistoria ....
Trevligt besök ....
Stockrosor ... m.m.
Från små plantor till ......
Vallmo ....
Pelargoner 2021
Börjar knoppas ....

Senast kommenterade
Valptitt ....
Godis ....
Stella ....
Bara njuta ....
Ännu mer .... del 3
Från vg till BIG-3 ......
Speciellt datum ......
April, april ....
En lyckad dag .....
Snart 2 veckor .....

Arkiv
2021
 •    Augusti
 •    Juli
 •    Juni
 •    Maj
 •    April
 •    Mars
 •    Januari
 • 2020
  2019
  2018
  2017
  2016
  2015
  2014
  2013
  2012
  2011

  Choose language

  Almanacka

   september 2021 
  1ons
  Samuel
  2tor
  Justus, Justina
  3fre
  Alfhild, Alva
  4lör
  Gisela
  5sön
  Adela, Heidi
  6mån
  Lilian, Lilly
  7tis
  Regina, Roy
  8ons
  Alma, Hulda
  9tor
  Anita, Annette
  10fre
  Tord, Turid
  11lör
  Dagny, Helny
  12sön
  Åsa, Åslög
  13mån
  Sture
  14tis
  Ida
  15ons
  Sigrid, Siri
  16tor
  Dag, Daga
  17fre
  Hildegard, Magnhild
  18lör
  Orvar
  19sön
  Fredrika
  20mån
  Elise, Lisa
  21tis
  Matteus
  22ons
  Maurits, Moritz
  23tor
  Tekla, Tea
  24fre
  Gerhard, Gert
  25lör
  Tryggve
  26sön
  Enar, Einar
  27mån
  Dagmar, Rigmor
  28tis
  Lennart, Leonard
  29ons
  Mikael, Mikaela
  30tor
  Helge